App
Baixe o app gratuitamente
Ajuda
BRL

Bagaimana Memilih Jenis Kereta Api & Kelas Tempat Duduk

Apabila anda membeli tiket kereta api China dalam talian, anda akan mendapati bahawa tempoh perjalanan adalah bergantung pada jenis kereta api yang anda pilih.

Jenis kereta api China boleh dikategorikan mengikut kod mereka. Kereta api G, D dan C adalah kereta api jenis berkelajuan tinggi, manakala Z, T dan K adalah kereta api yang lebih perlahan atau kereta api semalaman. Kereta api berkelajuan tinggi di China mempunyai beberapa kelas tempat duduk yang berbeza yang biasanya sangat selesa tetapi lebih mahal daripada kereta api semalaman. Kereta api semalaman pula mempunyai tempat duduk yang keras dan lembut di samping beberapa pilihan tempat tidur yang keras dan lembut. Walaupun jenis kereta api ini adalah lebih perlahan dan melakukan lebih banyak perhentian berbanding dengan kereta api berkelajuan tinggi, kereta api semalaman adalah pilihan yang sangat sesuai untuk pelancong yang ingin perjalanan yang bajet.

Kereta Api Berkelajuan Tinggi China: Kereta Api G, D dan C

Kereta api berkelajuan tinggi China beroperasi di antara ibu negara dan bandar-bandar utama di China.

Kereta api G (G bermaksud gāotiě, 高 铁) adalah kereta api peluru China - kereta api terpantas dengan kelajuan maksimum 300 km/j. Tiket untuk kereta api ini adalah yang paling mahal.

Kereta api D (dòngchē, 动 车) adalah kereta api terpantas kedua di China dengan kelajuan sehingga 250 km/j. Kereta api D hanya mempunyai perhentian di bandar-bandar utama, dengan beberapa perkhidmatan tanpa henti.

Kereta api C (chéngjì, 城 际) merujuk secara khusus kepada kereta api EMU berkelajuan tinggi yang beroperasi antara bandar-bandar dalam jarak sejauh 120 kilometer dan laluan 30 minit dari Beijing ke Tianjin.

Jenis Tempat Duduk Kereta Api China

China Train Seat Types

Kelas Perniagaan – Hanya ditawarkan di kereta api G (berkelajuan tinggi) tertentu, ia menawarkan tempat duduk yang paling selesa dan mahal di dalam rangkaian kereta api China, dengan tiga kerusi kulit berbaring di setiap baris – dua kerusi di satu bahagian dan satu kerusi di bahagian lain. Tempat duduk kelas perniagaan kereta api China adalah sesuai untuk pelancong yang ingin berehat dengan sepenuhnya sepanjang perjalanan mereka.

Kelas VIP – Sesetengah kereta api G tidak mempunyai tempat duduk kelas perniagaan tetapi tempat duduk VIP, yang tidak begitu mewah tetapi masih sangat selesa, dengan lampu membaca dan kemudahan video.

Kelas Pertama – Dengan empat kerusi di setiap baris dan kerusi berbaring separuh, tempat duduk kereta api kelas pertama China adalah selesa, dengan ruang kaki yang cukup untuk penumpang. Setiap tempat duduk mempunyai soket kuasa, bantal dan meja kecil.

Kelas Kedua – Tempat duduk ini mempunyai harga yang paling berpatutan di dalam rangkaian kereta api berkelajuan tinggi China. Soket kuasa disediakan. Walaupun tidak seluas tempat duduk lain, tempat duduk kelas kedua masih merupakan pilihan yang baik untuk penumpang yang ingin perjalanan yang mudah. ​

Tempat Duduk Bersantai – Terletak di ruang Kelas Perniagaan, tempat duduk bersantai di kereta api China adalah bersebelahan dengan tingkap besar untuk menawarkan pemandangan yang hebat kepada penumpang.

Tempat Tidur Lembut – Boleh didapati di beberapa kereta api D berjarak jauh jenis semalaman, tempat tidur di kereta api China terdiri daripada empat tempat tidur di dalam satu bilik tertutup. Tempat tidur Deluxe untuk dua katil setiap bilik juga disediakan.

Kemudahan di kedua-dua kereta api G dan D adalah termasuk gerabak tempat makan dan kereta sorong makanan ringan.

Kereta Api
Berkelajuan Tinggi
Kelas
Perniagaan/VIP
Kelas Pertama Kelas Kedua Tempat Duduk Bersantai Tempat Tidur Lembut
G Ya Ya Ya Model tertentu Tiada
D Tiada Ya Ya Tiada Kereta api tertentu
C Tiada Ya Ya Tiada Tiada

Kereta Api Biasa: Kereta Api Z, T dan K

Oleh kerana kelajuan yang lebih perlahan dan perhentian yang lebih kerap, kereta api China ini menawarkan tiket tempat tidur selain daripada pilihan tempat duduk yang lembut dan keras. Tiket tempat duduk lembut dan keras adalah lebih murah tetapi sering tidak sesuai untuk perjalanan semalaman. Tempat tidur dan tempat duduk di kereta api China boleh dibeli untuk kereta api berikut:

Kereta Api Z (zhídá, 直达) beroperasi di semua bandar utama di China dan hanya berhenti di stesen kereta api utama. Oleh kerana ia biasanya adalah kereta api jenis semalaman, tempat tidur keras dan lembut disediakan. Kebanyakkannya juga menawarkan tempat tidur lembut yang mewah.

Kereta Api T (tèkuài, 特快) adalah lebih perlahan tetapi meliputi jarak yang lebih jauh. Kereta api ini menuju ke semua bandar utama di China, dan berhenti di bandar-bandar besar di China. Tempat tidur keras dan lembut serta tempat duduk yang keras dan lembut boleh didapati.

Kereta Api K (kuàisù, 快速) adalah kereta api China yang paling lambat, paling lama, dan melakukan perhentian yang paling kerap. Kedua-dua tempat duduk dan tempat tidur yang keras dan lembut boleh didapati.

Jenis Tempat Duduk Kereta Api China

Tempat Duduk Keras – Tempat duduk keras di kereta api China bukannya terlalu keras, tetapi hanya mempunyai kusyen yang nipis dan gerabak-gerabak ini biasanya amat sesak dengan penumpang. Penumpang boleh merokok di dalam gerabak ini. Penyaman udara tidak disediakan. Oleh kerana tiket tempat duduk keras adalah tiket yang murah, perjalanan yang pendek disyorkan tetapi ia kekurangan keselesaan yang diperlukan jika ingin membuat perjalanan jarak jauh.

Tempat Duduk Lembut – Tempat duduk ini adalah lebih selesa daripada tempat duduk keras, tempat duduk lembut di kereta api China disusun dalam bilik-bilik, dengan ruang bagasi di atas. Gerabak-gerabak ini selalunya adalah lebih bersih dan kurang sesak jika dibandingkan dengan gerabak tempat duduk keras. Penyaman udara disediakan dan tempat duduk ini adalah murah untuk pelancong yang mempunyai bajet yang ketat.

Tempat Tidur Keras – Katil-katil dua tingkat yang tidak tertutup ini masing-masing dilengkapi dengan bantal, cadar katil dan selimut. Seperti tempat duduk keras, tempat tidur keras di kereta api China bukannya terlalu keras, tetapi ia tidak mempunyai ruang yang seluas dengan tempat tidur lembut. Terdapat enam katil di setiap bilik, tiga katil di setiap bahagian. Selain daripada kekurangan privasi dan kedudukan tempat tidur yang tidak selesa (katil anda, sama ada tempat tidur bawah, tempat tidur tengah atau tempat tidur atas perlu diatur dengan menimbangkan penumpang lain), tempat tidur ini adalah pilihan yang murah untuk pelancong yang ingin berehat semasa perjalanan mereka. Harga katil adalah tidak sama; tempat tidur atas adalah yang paling murah dan tempat tidur rendah adalah yang paling mahal kerana ia adalah lebih selesa semasa waktu siang untuk anda duduk. Sesungguhnya, penumpang atas dan tengah biasanya duduk di katil bawah semasa siang hari kerana mereka tidak mempunyai ruang untuk duduk di atas katil mereka sendiri. Jangan pilih tempat tidur rendah jika anda tidak mau berkongsi!

Tempat Tidur Lembut – Setiap bilik tempat tidur lembut di kereta api China mengandungi empat katil – dua di setiap bahagian – yang dilengkapi dengan tempat tidur yang selesa dan lebih luas. Tiket tempat tidur lembut menawarkan lebih ruang jika dibandingkan dengan tiket tempat tidur keras kerana ia hanya mempunyai dua katil dua tingkat di setiap bahagian, bukan sesak seperti tempat tidur keras. Ruang penyimpanan di atas dan di bawah katil disediakan. Di samping itu, setiap katil dua tingkat mempunyai skrin LCD individu.

Tempat Tidur Deluxe – Setiap bilik mempunyai dua katil, dengan sebuah meja dan almari. Kemudahan bilik mandi adalah bersih. Beberapa tempat tidur deluxe juga mempunyai sinki di dalam bilik dan bilik mandi pancuran mandian.

Kereta Api Biasa Tempat Duduk Keras Tempat Duduk Lembut Tempat Tidur Keras Tempat Tidur Lembut Tempat Tidur Deluxe
Z Tiada Tiada Tiada Ya Ya
T Ya Ya Ya Ya Tiada
K Ya Ya Ya Ya Tiada